Skip to main content

Sztuka robienia drinków - miksologia

19 styczeń 2023

Pyszne drinki są w stanie rozkręcić każdą imprezę. W dzisiejszych czasach, kompozycji napoi alkoholowych można spróbować niemalże we wszystkich lokalach gastronomicznych, które posiadają koncesję - a więc w barach, restauracjach, piwiarniach, a nawet zwykłych kawiarniach. Tuż obok piwa i wina, to właśnie koktajle i drinki mogą pochwalić się największą popularnością wśród klientów. Dla wielu, sposób ich przyrządzania to nie tylko praca, ale prawdziwa sztuka. Jeżeli pasjonujesz się kompozycjami alkoholowymi i chcesz zagłębić się w świat miksologii, zapraszamy do lektury.

Co to jest miksologia?

Miksologia to dziedzina, która polega na komponowaniu ze sobą różnych składników (alkohol, soki, syropy, woda sodowa), w celu stworzenia napoju o jak najbardziej wyrafinowanym smaku i atrakcyjnym wyglądzie. Zdaniem wielu, nie jest to zwykłe i proste mieszanie cieczy, lecz prawdziwa sztuka łączenia ich w harmonijną całość. Miksologia wymaga od zainteresowanego posiadania dużej wiedzy na temat alkoholi, kreatywności, a niekiedy również czułych kubków smakowych.

Czy barman to miksolog?

Wśród społeczeństwa panuje błędne przekonanie, że miksologiem jest każdy napotkany barman - nic bardziej mylnego. Barman to osoba, która jest odpowiedzialna za przygotowanie i serwowanie napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych w barach, restauracjach, klubach i innych miejscach rozrywki. Na tym jednak jego rola się nie kończy. Barman ma za zadanie również dbać o miejsce wykonywania swojej pracy, rozliczać klientów za zamówione napoje, czy też troszczyć się o ich komfort. Oczywiście, dobry barman musi posiadać dużą wiedzę na temat różnego rodzaju alkoholi, a także znać podstawy miksologii - nie czyni go to jednak miksologiem.

Obowiązki miksologa nie są tak obszerne jak barmana, a ograniczają się jedynie do miksologii. Jego zadaniem jest tworzenie kompozycji alkoholowych, a więc drinków i koktajli, a także odkrywanie nietuzinkowych połączeń smakowych. Miksolog często zajmuje się także udoskonalaniem starych receptur znanych od dekad. Jego wiedza na temat alkoholi, likierów, przypraw, ziół i innych dodatków smakowych musi być obszerna. Dobry miksolog powinien znać się również na pairingu - a więc sztuce komponowania ze sobą potraw i napoi. W rzeczywistości, miksolodzy rzadko kiedy pracują na co dzień za barem.

Niezbędny sprzęt każdego barmana i miksologa

Choć barman i miksolog to dwa odrębne zawody, w pracy używają tych samych narzędzi. Absolutną podstawą jest shaker - narzędzie kuchenne, które służy do mieszania składników koktajli przed podaniem. Składa się z dwóch części: pojemnika i pokrywki z sitkiem. Aby użyć shakera, pojemnik w pierwszej kolejności jest napełniany składnikami napoju. Następnie pokrywka jest zakręcana i silnie potrząsana, aby składniki się połączyły i obniżyły swoją temperaturę.

Łyżka barmańska to kolejne narzędzie, bez którego nie obejdzie się żaden barman i miksolog. Rączka łyżki barmańskiej jest długa, aby pozwoliła na dotarcie do dna naczynia, w którym znajduje się drink. Łyżka barmańska jest niekiedy używana także do tworzenia dekoracji na powierzchni koktajli, takich jak spiralne ozdoby z soku lub syropu.

Gdy mowa o niezbędnikach dla każdego miksologa i barmana nie można zapomnieć o muddlerze. Muddler to narzędzie służące do rozgniatania owoców, warzyw oraz ziół w celu uwolnienia ich smaków i aromatów. Zawodowcy używają muddlera do ręcznego ugniatania składników w kieliszku lub shakerze, a także do rozdrabniania cukru, czy też rozcierania listków mięty.

Kolejną na liście niezbędników jest miarka, czyli popularny jigger. Jigger to narzędzie barowe, które służy do dokładnego odmierzania ilości alkoholu i innych składników używanych do przygotowywania drinków. Jest to podwójna miarka, składająca się z dwóch różnych pojemników o różnych pojemnościach, po jednym na każdym końcu. Pojemności jiggera mogą się różnić, ale zazwyczaj jest to 30 i 60 ml. Jigger jest niezbędnym narzędziem w pracy barmana i miksologa, ponieważ pozwala na precyzyjne odmierzanie składników i zapewnia jednakową jakość przygotowywanych koktajli.

Rady dla początkujących miksologów

Na koniec pragniemy przedstawić kilka wskazówek, które pomogą każdemu początkującemu miksologowi i barmanowi w zwiększeniu swoich umiejętności, a także pozwolą uniknąć pewnych błędów. Przede wszystkim należy pamiętać, aby w shakerze nigdy nie mieszać napojów gazowanych. Jeżeli w przepisie owy napój został użyty, powinno się go dodać na samym końcu, już do przelanego do szklanki koktajlu.

Ciekawym sposobem na uatrakcyjnienie prezentowanego drinka jest użycie plasterka skórki cytrusa - pozyskanego za pomocą noża lub specjalnego narzędzia zwanego zesterem. Można na przykład użyć plastra skórki do przetarcia górnej krawędzi szklanki, a następnie wrzucić go do środka. Ten zabieg ma na celu podkreślenie aromatu koktajlu i pozwoli mu jeszcze mocniej oddziaływać na zmysły.

Nie można zapominać, że smak drinka jest równie ważny, co jego wygląd - warto więc zadbać o estetykę koktajlu. Plaster pomarańczy, atrakcyjne barwy, czy właśnie wcześniej wspomniany dodatek pod postacią skórki cytrusa z pewnością podniesie poziom atrakcyjności przygotowanego napoju. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru - czasem mniej znaczy lepiej.

Pierwsze kroki w świecie miksologii

Wchodząc w świat miksologii nie można zapominać, że tworzenie koktajli ma być przede wszystkim przyjemnością. Udoskonalanie swoich umiejętności w tym zakresie może okazać się interesującą pasją, dzięki której poznasz bogaty świat smaków i zwiększysz swoje uznanie w gronie znajomych. Pamiętaj jednak, by zawsze dbać o najważniejszy aspekt - dobrą zabawę. Zdobywaj nowe umiejętności, eksperymentuj z różnymi składnikami, ale przede wszystkim ciesz się procesem tworzenia drinków. Barmaństwo i miksologia to nie tylko praca, ale również sztuka, więc bądź kreatywny i czerp radość z każdego koktajlu jaki przygotowujesz.

Polecane artykuły
Czym właściwie zajmuje się manager restauracji?
29 październik 2024
Przechowywanie przypraw w kuchni
Właściwe przechowywanie przypraw w kuchni
11 wrzesień 2024
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne - jak o nie dbać w domowych warunkach?
17 sierpień 2024
Obowiązki kelnera
Obowiązki kelnera, czyli jak wygląda profesjonalna obsługa gości?
18 lipiec 2024