Skip to main content

Sztuka robienia drinków - miksologia

19 styczeń 2023

Pyszne drinki są w stanie rozkręcić każdą imprezę. W dzisiejszych czasach, kompozycji napoi alkoholowych można spróbować niemalże we wszystkich lokalach gastronomicznych, które posiadają koncesję - a więc w barach, restauracjach, piwiarniach, a nawet zwykłych kawiarniach. Tuż obok piwa i wina, to właśnie koktajle i drinki mogą pochwalić się największą popularnością wśród klientów. Dla wielu, sposób ich przyrządzania to nie tylko praca, ale prawdziwa sztuka. Jeżeli pasjonujesz się kompozycjami alkoholowymi i chcesz zagłębić się w świat miksologii, zapraszamy do lektury.

Co to jest miksologia?

Miksologia to dziedzina, która polega na komponowaniu ze sobą różnych składników (alkohol, soki, syropy, woda sodowa), w celu stworzenia napoju o jak najbardziej wyrafinowanym smaku i atrakcyjnym wyglądzie. Zdaniem wielu, nie jest to zwykłe i proste mieszanie cieczy, lecz prawdziwa sztuka łączenia ich w harmonijną całość. Miksologia wymaga od zainteresowanego posiadania dużej wiedzy na temat alkoholi, kreatywności, a niekiedy również czułych kubków smakowych.

Czy barman to miksolog?

Wśród społeczeństwa panuje błędne przekonanie, że miksologiem jest każdy napotkany barman - nic bardziej mylnego. Barman to osoba, która jest odpowiedzialna za przygotowanie i serwowanie napojów alkoholowych oraz bezalkoholowych w barach, restauracjach, klubach i innych miejscach rozrywki. Na tym jednak jego rola się nie kończy. Barman ma za zadanie również dbać o miejsce wykonywania swojej pracy, rozliczać klientów za zamówione napoje, czy też troszczyć się o ich komfort. Oczywiście, dobry barman musi posiadać dużą wiedzę na temat różnego rodzaju alkoholi, a także znać podstawy miksologii - nie czyni go to jednak miksologiem.

Obowiązki miksologa nie są tak obszerne jak barmana, a ograniczają się jedynie do miksologii. Jego zadaniem jest tworzenie kompozycji alkoholowych, a więc drinków i koktajli, a także odkrywanie nietuzinkowych połączeń smakowych. Miksolog często zajmuje się także udoskonalaniem starych receptur znanych od dekad. Jego wiedza na temat alkoholi, likierów, przypraw, ziół i innych dodatków smakowych musi być obszerna. Dobry miksolog powinien znać się również na pairingu - a więc sztuce komponowania ze sobą potraw i napoi. W rzeczywistości, miksolodzy rzadko kiedy pracują na co dzień za barem.

Niezbędny sprzęt każdego barmana i miksologa

Choć barman i miksolog to dwa odrębne zawody, w pracy używają tych samych narzędzi. Absolutną podstawą jest shaker - narzędzie kuchenne, które służy do mieszania składników koktajli przed podaniem. Składa się z dwóch części: pojemnika i pokrywki z sitkiem. Aby użyć shakera, pojemnik w pierwszej kolejności jest napełniany składnikami napoju. Następnie pokrywka jest zakręcana i silnie potrząsana, aby składniki się połączyły i obniżyły swoją temperaturę.

Łyżka barmańska to kolejne narzędzie, bez którego nie obejdzie się żaden barman i miksolog. Rączka łyżki barmańskiej jest długa, aby pozwoliła na dotarcie do dna naczynia, w którym znajduje się drink. Łyżka barmańska jest niekiedy używana także do tworzenia dekoracji na powierzchni koktajli, takich jak spiralne ozdoby z soku lub syropu.

Gdy mowa o niezbędnikach dla każdego miksologa i barmana nie można zapomnieć o muddlerze. Muddler to narzędzie służące do rozgniatania owoców, warzyw oraz ziół w celu uwolnienia ich smaków i aromatów. Zawodowcy używają muddlera do ręcznego ugniatania składników w kieliszku lub shakerze, a także do rozdrabniania cukru, czy też rozcierania listków mięty.

Kolejną na liście niezbędników jest miarka, czyli popularny jigger. Jigger to narzędzie barowe, które służy do dokładnego odmierzania ilości alkoholu i innych składników używanych do przygotowywania drinków. Jest to podwójna miarka, składająca się z dwóch różnych pojemników o różnych pojemnościach, po jednym na każdym końcu. Pojemności jiggera mogą się różnić, ale zazwyczaj jest to 30 i 60 ml. Jigger jest niezbędnym narzędziem w pracy barmana i miksologa, ponieważ pozwala na precyzyjne odmierzanie składników i zapewnia jednakową jakość przygotowywanych koktajli.

Rady dla początkujących miksologów

Na koniec pragniemy przedstawić kilka wskazówek, które pomogą każdemu początkującemu miksologowi i barmanowi w zwiększeniu swoich umiejętności, a także pozwolą uniknąć pewnych błędów. Przede wszystkim należy pamiętać, aby w shakerze nigdy nie mieszać napojów gazowanych. Jeżeli w przepisie owy napój został użyty, powinno się go dodać na samym końcu, już do przelanego do szklanki koktajlu.

Ciekawym sposobem na uatrakcyjnienie prezentowanego drinka jest użycie plasterka skórki cytrusa - pozyskanego za pomocą noża lub specjalnego narzędzia zwanego zesterem. Można na przykład użyć plastra skórki do przetarcia górnej krawędzi szklanki, a następnie wrzucić go do środka. Ten zabieg ma na celu podkreślenie aromatu koktajlu i pozwoli mu jeszcze mocniej oddziaływać na zmysły.

Nie można zapominać, że smak drinka jest równie ważny, co jego wygląd - warto więc zadbać o estetykę koktajlu. Plaster pomarańczy, atrakcyjne barwy, czy właśnie wcześniej wspomniany dodatek pod postacią skórki cytrusa z pewnością podniesie poziom atrakcyjności przygotowanego napoju. Należy jednak pamiętać o zachowaniu umiaru - czasem mniej znaczy lepiej.

Pierwsze kroki w świecie miksologii

Wchodząc w świat miksologii nie można zapominać, że tworzenie koktajli ma być przede wszystkim przyjemnością. Udoskonalanie swoich umiejętności w tym zakresie może okazać się interesującą pasją, dzięki której poznasz bogaty świat smaków i zwiększysz swoje uznanie w gronie znajomych. Pamiętaj jednak, by zawsze dbać o najważniejszy aspekt - dobrą zabawę. Zdobywaj nowe umiejętności, eksperymentuj z różnymi składnikami, ale przede wszystkim ciesz się procesem tworzenia drinków. Barmaństwo i miksologia to nie tylko praca, ale również sztuka, więc bądź kreatywny i czerp radość z każdego koktajlu jaki przygotowujesz.

Polecane artykuły
Ciasto wielkanocne
Tradycyjne ciasta wielkanocne
16 kwiecień 2025
Live cooking
Czym jest live cooking?
28 luty 2025
Trendy gastronomiczne 2025
Trendy gastronomiczne 2025 roku
01 styczeń 2025
Dlaczego w gastronomii należy stawiać na lokalnych dostawców?
26 grudzień 2024