Skip to main content

Fotografia kulinarna | Jak robić dobre zdjęcia potraw?

01 wrzesień 2022

Fotografia kulinarna ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Uchwycenie wszystkich walorów jedzenia w apetyczne kadry to prawdziwa sztuka, która wymaga nie tyle odpowiedniego zaplecza technicznego, co wiedzy i umiejętności. Nawet najpiękniejsza potrawa straci na atrakcyjności, jeśli zostanie sfotografowana w nieodpowiedni sposób. Zatem, jak robić dobre zdjęcia potraw?

Istota światła w fotografii kulinarnej

Choć każda dziedzina fotografii rządzi się swoimi prawami, istnieje jeden wspólny punkt ważny dla każdej z nich - światło. To ono odpowiada za nadanie zdjęciu odpowiedniego nastroju, klimatu i wydźwięku. Pomimo tego, że oświetlenie studyjne świetnie sprawdza się w fotografii kulinarnej, o wiele częściej do sesji zdjęciowych wykorzystuje się światło dzienne. Dlaczego?

Przede wszystkim, światło dzienne jest dostępne dla każdego. Chcąc robić dobre zdjęcia potraw wcale nie potrzeba inwestować w profesjonalne oświetlenie - często wystarczy zbudować plan w pobliżu okna lub wyjść na zewnątrz. Fotografie wykonane przy świetle dziennym wyglądają o wiele naturalniej, z tego względu wiele restauracji obecnie odchodzi od sesji studyjnych, na rzecz lepszego odwzorowania dań ze swojego menu.

Kompozycja w fotografii kulinarnej

Kompozycja odgrywa istotną rolę w fotografii kulinarnej. By atrakcyjnie zaprezentować daną potrawę, często nie wystarczy jedynie umieścić ją w środku kadru - i już. Dobre zdjęcia jedzenia wymagają od fotografa wykonania kilku eksperymentów z tłem, ułożeniem i akcesoriami.

W fotografii kulinarnej często świetnie sprawdza się zasada trójpodziału. Jej głównym założeniem jest umieszczenie najważniejszych elementów zdjęcia w mocnych punktach kadru. Warto pamiętać, by w czasie tworzenia planu zdjęciowego zachować balans w kwestii dodatków. Koniec końców, to potrawa ma przyciągać wzrok a nie sztućce, czy dodane dla urozmaicenia aranżacji rozrzucone składniki.

Fotografia kulinarna - Kolorystyka

Kolory to bardzo ważny element w fotografii kulinarnej. Potrafią skupić uwagę na wybranym elemencie, rozbudzić apetyt, a w przypadku zastosowania niewłaściwej palety kolorów - z sukcesem go przygasić. Obecne trendy w fotografii kulinarnej raczej odchodzą od przygaszonych, mdłych barw na rzecz tych jaskrawych i bardziej wyrazistych. Wszystko to ma na celu zwiększenie atrakcyjności fotografowanego jedzenia i wzbudzenie w odbiorcy chęci jej spróbowania. Bierze się to stąd, że ludzie z natury odbierają wyraziste kolory za te bardziej apetyczne.

Pamiętaj, że zrobienie dobrego zdjęcia to nie wszystko - liczy się także obróbka. Wszystkie niedoskonałości i niedociągnięcia można w łatwy sposób poprawić w programie graficznym. Nie poddawaj się, jeśli pierwszy kontakt z fotografią kulinarną okazał się niewypałem - to praktyka czyni mistrza. Dużo ćwicz, eksperymentuj i przede wszystkim - baw się dobrze.

Polecane artykuły
Ciasto wielkanocne
Tradycyjne ciasta wielkanocne
16 kwiecień 2025
Live cooking
Czym jest live cooking?
28 luty 2025
Trendy gastronomiczne 2025
Trendy gastronomiczne 2025 roku
01 styczeń 2025
Dlaczego w gastronomii należy stawiać na lokalnych dostawców?
26 grudzień 2024