Skip to main content

Fotografia kulinarna | Jak robić dobre zdjęcia potraw?

01 wrzesień 2022

Fotografia kulinarna ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Uchwycenie wszystkich walorów jedzenia w apetyczne kadry to prawdziwa sztuka, która wymaga nie tyle odpowiedniego zaplecza technicznego, co wiedzy i umiejętności. Nawet najpiękniejsza potrawa straci na atrakcyjności, jeśli zostanie sfotografowana w nieodpowiedni sposób. Zatem, jak robić dobre zdjęcia potraw?

Istota światła w fotografii kulinarnej

Choć każda dziedzina fotografii rządzi się swoimi prawami, istnieje jeden wspólny punkt ważny dla każdej z nich - światło. To ono odpowiada za nadanie zdjęciu odpowiedniego nastroju, klimatu i wydźwięku. Pomimo tego, że oświetlenie studyjne świetnie sprawdza się w fotografii kulinarnej, o wiele częściej do sesji zdjęciowych wykorzystuje się światło dzienne. Dlaczego?

Przede wszystkim, światło dzienne jest dostępne dla każdego. Chcąc robić dobre zdjęcia potraw wcale nie potrzeba inwestować w profesjonalne oświetlenie - często wystarczy zbudować plan w pobliżu okna lub wyjść na zewnątrz. Fotografie wykonane przy świetle dziennym wyglądają o wiele naturalniej, z tego względu wiele restauracji obecnie odchodzi od sesji studyjnych, na rzecz lepszego odwzorowania dań ze swojego menu.

Kompozycja w fotografii kulinarnej

Kompozycja odgrywa istotną rolę w fotografii kulinarnej. By atrakcyjnie zaprezentować daną potrawę, często nie wystarczy jedynie umieścić ją w środku kadru - i już. Dobre zdjęcia jedzenia wymagają od fotografa wykonania kilku eksperymentów z tłem, ułożeniem i akcesoriami.

W fotografii kulinarnej często świetnie sprawdza się zasada trójpodziału. Jej głównym założeniem jest umieszczenie najważniejszych elementów zdjęcia w mocnych punktach kadru. Warto pamiętać, by w czasie tworzenia planu zdjęciowego zachować balans w kwestii dodatków. Koniec końców, to potrawa ma przyciągać wzrok a nie sztućce, czy dodane dla urozmaicenia aranżacji rozrzucone składniki.

Fotografia kulinarna - Kolorystyka

Kolory to bardzo ważny element w fotografii kulinarnej. Potrafią skupić uwagę na wybranym elemencie, rozbudzić apetyt, a w przypadku zastosowania niewłaściwej palety kolorów - z sukcesem go przygasić. Obecne trendy w fotografii kulinarnej raczej odchodzą od przygaszonych, mdłych barw na rzecz tych jaskrawych i bardziej wyrazistych. Wszystko to ma na celu zwiększenie atrakcyjności fotografowanego jedzenia i wzbudzenie w odbiorcy chęci jej spróbowania. Bierze się to stąd, że ludzie z natury odbierają wyraziste kolory za te bardziej apetyczne.

Pamiętaj, że zrobienie dobrego zdjęcia to nie wszystko - liczy się także obróbka. Wszystkie niedoskonałości i niedociągnięcia można w łatwy sposób poprawić w programie graficznym. Nie poddawaj się, jeśli pierwszy kontakt z fotografią kulinarną okazał się niewypałem - to praktyka czyni mistrza. Dużo ćwicz, eksperymentuj i przede wszystkim - baw się dobrze.

Polecane artykuły
Czym właściwie zajmuje się manager restauracji?
29 październik 2024
Przechowywanie przypraw w kuchni
Właściwe przechowywanie przypraw w kuchni
11 wrzesień 2024
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne - jak o nie dbać w domowych warunkach?
17 sierpień 2024
Obowiązki kelnera
Obowiązki kelnera, czyli jak wygląda profesjonalna obsługa gości?
18 lipiec 2024