Skip to main content

Jak zachować się w restauracji? | Savoir-vivre przy stole

14 październik 2022

Osoby odwiedzające restaurację po raz pierwszy - w szczególności wykwintną - mogą czuć się przytłoczone panującą tam atmosferą i obyczajami. Nic w tym jednak dziwnego - większość z nas na co dzień nie ma kontaktu z tak eleganckim środowiskiem, to naturalne więc, że w pierwszym odruchu nie wiemy jak się zachować. Wbrew pozorom, nie ma czego się bać - wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir vivre.

Rezerwacja stolika

Dobre maniery można pokazać jeszcze przed przybyciem do restauracji. W jaki sposób? Rezerwując stolik. Chociaż w niektórych lokalach nie jest to wymagane, warto oszczędzić współtowarzyszom zawodu jeśli akurat się okaże, że restauracja jest pełna. Najlepiej jest złożyć rezerwację kilka dni wcześniej. Jeśli liczba gości ulegnie zmianie, należy zadzwonić ponownie i powiadomić o tym obsługę - w innym wypadku spotkanie może zakończyć się niepowodzeniem. Grupa złożona z dziesięciu osób walcząca o odrobinę przestrzeni przy stoliku przeznaczonym dla ośmiu gości będzie równie przykrym widokiem, jak trójka przyjaciół zajmująca ogromny stół zastawiony dla większej ilości osób.

Jak się ubrać do restauracji?

O tym, jak się ubrać do restauracji decydują głównie okoliczności wyjścia. Jeśli jest to spotkanie biznesowe, należy założyć coś formalnego - absolutnie powinno się unikać strojów wyzywających i uchodzących za naganne. Na kolację w restauracji warto zdecydować się na strój wieczorowy. W przypadku kobiet, można pozwolić sobie na mocniejszy makijaż i ozdobną biżuterię. Jeśli wybieramy się do restauracji na obiad z rodziną, z reguły mamy już więcej swobody w kwestii ubioru. Tutaj świetnie sprawdzą się stroje w stylu smart casual - połączenie ubrań eleganckich z codziennymi. Podejmując decyzję o tym, jak się ubrać do restauracji, należy trzymać się głównej zasady: ma być schludnie i komfortowo.

Savoir-vivre w restauracji | Podstawy zachowania przy stole

Znajomość podstawowych zasad zachowania przy stole to jeden z najważniejszych czynników, by spotkanie towarzyskie lub biznesowe zakończyło się sukcesem. Przedstawiamy najważniejsze elementy savoir-vivre w restauracji:

  • Podczas jedzenia należy trzymać lewą rękę na brzegu stołu, po lewej stronie talerza, natomiast prawą ręką powinno się operować sztućcami. Nieeleganckie jest opieranie łokcia o stół. W czasie jedzenia nie należy pochylać się nad talerzem, tylko zachować wyprostowaną postawę.
  • Jedzenie powinno być spożywane powoli. Nie należy wkładać do ust zbyt dużych kawałków potrawy. Niedopuszczalne jest również mlaskanie.
  • Zgodnie z zasadami savoir-vivre, podczas posiłku nie należy odchodzić od stołu. Jeśli chcemy sięgnąć po potrawę lub chleb stojący daleko od nas, należy poprosić o pomoc osobę siedzącą obok. Należy również pamiętać, że nie wolno wyciągać przed kimś ręki ani podawać innej osobie talerza przed sąsiadem ze stołu. W takim przypadku należy przeprosić tę osobę, podać talerz za jej plecami lub poprosić o podanie dania dalej.
  • Zdejmując jedzenie z półmiska na swój talerz, należy wziąć kawałek znajdujący się najbliżej nas. Szukanie właściwego kawałka po całym talerzu i jednoczesne dotykanie innych kęsów, jest sprzeczne z zasadami savoir-vivre'u. Pamiętajmy też, że niedopuszczalne jest przekładanie jedzenia z talerza swoim widelcem, łyżką czy nożem.
  • Talerz powinien być cały czas na swoim miejscu. Nie wolno go podnosić bliżej ust, ani przybliżać do półmiska lub misek do serwowania. W takim przypadku miski należy zbliżyć do talerza.
  • Nie należy dmuchać na posiłek na talerzu. Jeśli jest zbyt gorący, poczekaj chwilę aż ostygnie.
  • Jeśli znajdziemy jakiś nieapetyczny kawałek, np. tłuszczu lub chrząstki, należy go dyskretnie położyć na brzegu naszego talerza w taki sposób, aby nikt go nie widział.

Doprawianie potraw w restauracji

Jedną z najczęstszych wpadek przy stole jest doprawianie potraw jeszcze przed ich spróbowaniem. Jest to wyraz braku zaufania do umiejętności osoby przygotowującej posiłek. Po skosztowaniu dania możemy je lekko doprawić solą lub pieprzem, ale proszenie o dodatkowe przyprawy, których nie ma na stole, uważane jest za niezgodne z zasadami savoir-vivre'u.

Mamy nadzieję, że dzięki naszym praktycznym poradom dotyczącym zasad savoir-vivre przy stole, żadne wyjście do restauracji nie będzie już powodem do stresu i obaw przed popełnieniem błędu na oczach swoich współtowarzyszy.

Polecane artykuły
Czym właściwie zajmuje się manager restauracji?
29 październik 2024
Przechowywanie przypraw w kuchni
Właściwe przechowywanie przypraw w kuchni
11 wrzesień 2024
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne - jak o nie dbać w domowych warunkach?
17 sierpień 2024
Obowiązki kelnera
Obowiązki kelnera, czyli jak wygląda profesjonalna obsługa gości?
18 lipiec 2024