Osoby odwiedzające restaurację po raz pierwszy - w szczególności wykwintną - mogą czuć się przytłoczone panującą tam atmosferą i obyczajami. Nic w tym jednak dziwnego - większość z nas na co dzień nie ma kontaktu z tak eleganckim środowiskiem, to naturalne więc, że w pierwszym odruchu nie wiemy jak się zachować. Wbrew pozorom, nie ma czego się bać - wystarczy znać kilka podstawowych zasad savoir vivre.
Dobre maniery można pokazać jeszcze przed przybyciem do restauracji. W jaki sposób? Rezerwując stolik. Chociaż w niektórych lokalach nie jest to wymagane, warto oszczędzić współtowarzyszom zawodu jeśli akurat się okaże, że restauracja jest pełna. Najlepiej jest złożyć rezerwację kilka dni wcześniej. Jeśli liczba gości ulegnie zmianie, należy zadzwonić ponownie i powiadomić o tym obsługę - w innym wypadku spotkanie może zakończyć się niepowodzeniem. Grupa złożona z dziesięciu osób walcząca o odrobinę przestrzeni przy stoliku przeznaczonym dla ośmiu gości będzie równie przykrym widokiem, jak trójka przyjaciół zajmująca ogromny stół zastawiony dla większej ilości osób.
O tym, jak się ubrać do restauracji decydują głównie okoliczności wyjścia. Jeśli jest to spotkanie biznesowe, należy założyć coś formalnego - absolutnie powinno się unikać strojów wyzywających i uchodzących za naganne. Na kolację w restauracji warto zdecydować się na strój wieczorowy. W przypadku kobiet, można pozwolić sobie na mocniejszy makijaż i ozdobną biżuterię. Jeśli wybieramy się do restauracji na obiad z rodziną, z reguły mamy już więcej swobody w kwestii ubioru. Tutaj świetnie sprawdzą się stroje w stylu smart casual - połączenie ubrań eleganckich z codziennymi. Podejmując decyzję o tym, jak się ubrać do restauracji, należy trzymać się głównej zasady: ma być schludnie i komfortowo.
Znajomość podstawowych zasad zachowania przy stole to jeden z najważniejszych czynników, by spotkanie towarzyskie lub biznesowe zakończyło się sukcesem. Przedstawiamy najważniejsze elementy savoir-vivre w restauracji:
Jedną z najczęstszych wpadek przy stole jest doprawianie potraw jeszcze przed ich spróbowaniem. Jest to wyraz braku zaufania do umiejętności osoby przygotowującej posiłek. Po skosztowaniu dania możemy je lekko doprawić solą lub pieprzem, ale proszenie o dodatkowe przyprawy, których nie ma na stole, uważane jest za niezgodne z zasadami savoir-vivre'u.
Mamy nadzieję, że dzięki naszym praktycznym poradom dotyczącym zasad savoir-vivre przy stole, żadne wyjście do restauracji nie będzie już powodem do stresu i obaw przed popełnieniem błędu na oczach swoich współtowarzyszy.
© Gościniec u Kuzynów - restauracja w Grudziądzu. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wsparcie technologiczne: Studio113.