Skip to main content

Co na wielkanocny stół? | Najlepsze potrawy wielkanocne

05 kwiecień 2023

Wielkanoc to jedno z tych świąt, które kojarzą się nam przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Choć istnieją pewne tradycyjne potrawy wielkanocne, których nie powinno zabraknąć zarówno w koszyczku, jak i na świątecznym stole, to wiele osób odrzuca utarte schematy na rzecz nowych, ciekawszych rozwiązań. Zatem, co podać na wielkanocny stół? Podpowiadamy!

Co na wielkanocny stół? | Tradycyjne potrawy wielkanocne

Zgodnie z tradycją, nadejście Wielkanocy wymaga podania pewnych charakterystycznych potraw, które ściśle nawiązują do tego wyjątkowego święta. Ponieważ następuje ono tuż po zakończeniu postu, zazwyczaj wszystkie posiłki zjada się z ogromnym apetytem. Jak nakazują dawne obyczaje, na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć domowych wyrobów mięsnych, które stanowią swego rodzaju niezbędnik dla większości dań. Oprócz jajek i smakowitych wypieków, na Święta Wielkiej Nocy powinno się podać także takie specjały, jak:

  • żurek lub barszcz biały,
  • święcony chleb,
  • mięso w galarecie,
  • sałatka jarzynowa,
  • biała kiełbasa,
  • domowy pasztet,
  • własnoręcznie robiona szynka lub schab.

Jakie ciasta na Wielkanoc? | Lista wypieków

Dla wielu osób Wielkanoc bez słodkich, aromatycznych wypieków jest nie do pomyślenia. W końcu ciasta i desery stanowią słodki dodatek, który przełamuje wytrawność większości świątecznych potraw. W atmosferze rodzinnej, przy uroczysto zastawionym stole, takie przysmaki z pewnością smakują jeszcze lepiej. W takim razie, jakie ciasta warto upiec na Wielkanoc? Przedstawiamy najpopularniejszą listę wypieków wielkanocnych:

  • sernik,
  • pascha,
  • miodownik,
  • makowiec,
  • mazurek,
  • babka wielkanocna,
  • keks z bakaliami,
  • wieniec drożdżowy.

Oczywiście, powyższy zbiór ciast to tylko propozycje. Na wielkanocnym stole nie musi obowiązkowo znaleźć się każde z nich - wystarczą dwa lub trzy warianty. Należy pamiętać, żeby nie przesadzać - ważne, aby ilość jedzenia była możliwa do skonsumowania nim ulegnie zepsuciu.

Wielkanocne potrawy z jajkiem

Nie bez powodu jajka wielkanocne co roku królują na świątecznym stole. Jajko jest ważnym elementem w chrześcijaństwie, ponieważ symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią. Skorupa jajka reprezentuje to, co stare, natomiast żółtko - to, co nowe. W czasie świątecznego śniadania wielkanocnego, jajko odgrywa rolę podobną do opłatka podczas wigilii - jest przekaźnikiem życzeń między domownikami oraz ich gośćmi.

Ze względu na swoją symbolikę, jajko możemy zobaczyć nie tylko w święconce, ale także w wielu innych formach na świątecznym stole. Istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie jajek wielkanocnych, ale - zgodnie ze starym obyczajem - warto rozważyć podanie co najmniej trzech różnych wariantów dla całej rodziny. Oto najciekawsze z nich:

  • kotlety z jajkiem,
  • jajeczna pasta z łososiem,
  • jajka faszerowane (ziołami, pieczarkami),
  • jajka z majonezem i chrzanem,
  • sałatka z jajkiem i tuńczykiem.

Nowoczesne potrawy wielkanocne

Choć warto pielęgnować polskie obyczaje, czasem można pokusić się o wprowadzenie odrobiny ducha teraźniejszości na świąteczny stół. Nowoczesne potrawy na Wielkanoc nie muszą całkowicie odchodzić od tych tradycyjnych. Można po prostu nieco zmodyfikować klasyczne przepisy i zaskoczyć gości poprzez ciekawe formy podania lub użycie nietypowych składników. Jeśli zastanawiasz się, jakie nowoczesne przekąski na Wielkanoc można przygotować, to mamy dla Ciebie kilka propozycji:

  • jaja na twardo owinięte szynką prosciutto,
  • sałatka ze świeżych (najlepiej sezonowych) warzyw,
  • roladki z wędzonego łososia faszerowane chrzanem i jogurtem naturalnym,
  • schab z suszonymi owocami w sosie jogurtowo-chrzanowym,
  • faszerowane pastą z żółtek i szczypiorkiem jajka na twardo.

Co na wielkanocny stół? | Podsumowanie

Święta Wielkanocne to czas, w którym rodzą się w nas marzenia o pysznych, niekoniecznie tradycyjnych potrawach. Nic tak nie cieszy jak uroczyście zastawiony stół, na którym zagoszczą jajka, mięsa, wypieki i wiele innych specjałów. Nie ma nic piękniejszego, niż rodzinne spotkania przy smakowitym jedzeniu i dzielenie się ze sobą szczerymi życzeniami. Warto pamiętać, że choć tradycyjne potrawy wielkanocne są ważnym elementem świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić coś nowoczesnego i oryginalnego do wielkanocnego menu. Ważne, aby w ten wyjątkowy czas, cieszyć się obecnością najbliższych - reszta to sprawa drugorzędna.

Polecane artykuły
Ciasto wielkanocne
Tradycyjne ciasta wielkanocne
16 kwiecień 2025
Live cooking
Czym jest live cooking?
28 luty 2025
Trendy gastronomiczne 2025
Trendy gastronomiczne 2025 roku
01 styczeń 2025
Dlaczego w gastronomii należy stawiać na lokalnych dostawców?
26 grudzień 2024