Wielkanoc to jedno z tych świąt, które kojarzą się nam przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Choć istnieją pewne tradycyjne potrawy wielkanocne, których nie powinno zabraknąć zarówno w koszyczku, jak i na świątecznym stole, to wiele osób odrzuca utarte schematy na rzecz nowych, ciekawszych rozwiązań. Zatem, co podać na wielkanocny stół? Podpowiadamy!
Zgodnie z tradycją, nadejście Wielkanocy wymaga podania pewnych charakterystycznych potraw, które ściśle nawiązują do tego wyjątkowego święta. Ponieważ następuje ono tuż po zakończeniu postu, zazwyczaj wszystkie posiłki zjada się z ogromnym apetytem. Jak nakazują dawne obyczaje, na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć domowych wyrobów mięsnych, które stanowią swego rodzaju niezbędnik dla większości dań. Oprócz jajek i smakowitych wypieków, na Święta Wielkiej Nocy powinno się podać także takie specjały, jak:
Dla wielu osób Wielkanoc bez słodkich, aromatycznych wypieków jest nie do pomyślenia. W końcu ciasta i desery stanowią słodki dodatek, który przełamuje wytrawność większości świątecznych potraw. W atmosferze rodzinnej, przy uroczysto zastawionym stole, takie przysmaki z pewnością smakują jeszcze lepiej. W takim razie, jakie ciasta warto upiec na Wielkanoc? Przedstawiamy najpopularniejszą listę wypieków wielkanocnych:
Oczywiście, powyższy zbiór ciast to tylko propozycje. Na wielkanocnym stole nie musi obowiązkowo znaleźć się każde z nich - wystarczą dwa lub trzy warianty. Należy pamiętać, żeby nie przesadzać - ważne, aby ilość jedzenia była możliwa do skonsumowania nim ulegnie zepsuciu.
Nie bez powodu jajka wielkanocne co roku królują na świątecznym stole. Jajko jest ważnym elementem w chrześcijaństwie, ponieważ symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią. Skorupa jajka reprezentuje to, co stare, natomiast żółtko - to, co nowe. W czasie świątecznego śniadania wielkanocnego, jajko odgrywa rolę podobną do opłatka podczas wigilii - jest przekaźnikiem życzeń między domownikami oraz ich gośćmi.
Ze względu na swoją symbolikę, jajko możemy zobaczyć nie tylko w święconce, ale także w wielu innych formach na świątecznym stole. Istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie jajek wielkanocnych, ale - zgodnie ze starym obyczajem - warto rozważyć podanie co najmniej trzech różnych wariantów dla całej rodziny. Oto najciekawsze z nich:
Choć warto pielęgnować polskie obyczaje, czasem można pokusić się o wprowadzenie odrobiny ducha teraźniejszości na świąteczny stół. Nowoczesne potrawy na Wielkanoc nie muszą całkowicie odchodzić od tych tradycyjnych. Można po prostu nieco zmodyfikować klasyczne przepisy i zaskoczyć gości poprzez ciekawe formy podania lub użycie nietypowych składników. Jeśli zastanawiasz się, jakie nowoczesne przekąski na Wielkanoc można przygotować, to mamy dla Ciebie kilka propozycji:
Święta Wielkanocne to czas, w którym rodzą się w nas marzenia o pysznych, niekoniecznie tradycyjnych potrawach. Nic tak nie cieszy jak uroczyście zastawiony stół, na którym zagoszczą jajka, mięsa, wypieki i wiele innych specjałów. Nie ma nic piękniejszego, niż rodzinne spotkania przy smakowitym jedzeniu i dzielenie się ze sobą szczerymi życzeniami. Warto pamiętać, że choć tradycyjne potrawy wielkanocne są ważnym elementem świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić coś nowoczesnego i oryginalnego do wielkanocnego menu. Ważne, aby w ten wyjątkowy czas, cieszyć się obecnością najbliższych - reszta to sprawa drugorzędna.
© Gościniec u Kuzynów - restauracja w Grudziądzu. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wsparcie technologiczne: Studio113.