Skip to main content

Co na wielkanocny stół? | Najlepsze potrawy wielkanocne

05 kwiecień 2023

Wielkanoc to jedno z tych świąt, które kojarzą się nam przede wszystkim z dobrym jedzeniem. Choć istnieją pewne tradycyjne potrawy wielkanocne, których nie powinno zabraknąć zarówno w koszyczku, jak i na świątecznym stole, to wiele osób odrzuca utarte schematy na rzecz nowych, ciekawszych rozwiązań. Zatem, co podać na wielkanocny stół? Podpowiadamy!

Co na wielkanocny stół? | Tradycyjne potrawy wielkanocne

Zgodnie z tradycją, nadejście Wielkanocy wymaga podania pewnych charakterystycznych potraw, które ściśle nawiązują do tego wyjątkowego święta. Ponieważ następuje ono tuż po zakończeniu postu, zazwyczaj wszystkie posiłki zjada się z ogromnym apetytem. Jak nakazują dawne obyczaje, na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć domowych wyrobów mięsnych, które stanowią swego rodzaju niezbędnik dla większości dań. Oprócz jajek i smakowitych wypieków, na Święta Wielkiej Nocy powinno się podać także takie specjały, jak:

  • żurek lub barszcz biały,
  • święcony chleb,
  • mięso w galarecie,
  • sałatka jarzynowa,
  • biała kiełbasa,
  • domowy pasztet,
  • własnoręcznie robiona szynka lub schab.

Jakie ciasta na Wielkanoc? | Lista wypieków

Dla wielu osób Wielkanoc bez słodkich, aromatycznych wypieków jest nie do pomyślenia. W końcu ciasta i desery stanowią słodki dodatek, który przełamuje wytrawność większości świątecznych potraw. W atmosferze rodzinnej, przy uroczysto zastawionym stole, takie przysmaki z pewnością smakują jeszcze lepiej. W takim razie, jakie ciasta warto upiec na Wielkanoc? Przedstawiamy najpopularniejszą listę wypieków wielkanocnych:

  • sernik,
  • pascha,
  • miodownik,
  • makowiec,
  • mazurek,
  • babka wielkanocna,
  • keks z bakaliami,
  • wieniec drożdżowy.

Oczywiście, powyższy zbiór ciast to tylko propozycje. Na wielkanocnym stole nie musi obowiązkowo znaleźć się każde z nich - wystarczą dwa lub trzy warianty. Należy pamiętać, żeby nie przesadzać - ważne, aby ilość jedzenia była możliwa do skonsumowania nim ulegnie zepsuciu.

Wielkanocne potrawy z jajkiem

Nie bez powodu jajka wielkanocne co roku królują na świątecznym stole. Jajko jest ważnym elementem w chrześcijaństwie, ponieważ symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią. Skorupa jajka reprezentuje to, co stare, natomiast żółtko - to, co nowe. W czasie świątecznego śniadania wielkanocnego, jajko odgrywa rolę podobną do opłatka podczas wigilii - jest przekaźnikiem życzeń między domownikami oraz ich gośćmi.

Ze względu na swoją symbolikę, jajko możemy zobaczyć nie tylko w święconce, ale także w wielu innych formach na świątecznym stole. Istnieje mnóstwo sposobów na przygotowanie jajek wielkanocnych, ale - zgodnie ze starym obyczajem - warto rozważyć podanie co najmniej trzech różnych wariantów dla całej rodziny. Oto najciekawsze z nich:

  • kotlety z jajkiem,
  • jajeczna pasta z łososiem,
  • jajka faszerowane (ziołami, pieczarkami),
  • jajka z majonezem i chrzanem,
  • sałatka z jajkiem i tuńczykiem.

Nowoczesne potrawy wielkanocne

Choć warto pielęgnować polskie obyczaje, czasem można pokusić się o wprowadzenie odrobiny ducha teraźniejszości na świąteczny stół. Nowoczesne potrawy na Wielkanoc nie muszą całkowicie odchodzić od tych tradycyjnych. Można po prostu nieco zmodyfikować klasyczne przepisy i zaskoczyć gości poprzez ciekawe formy podania lub użycie nietypowych składników. Jeśli zastanawiasz się, jakie nowoczesne przekąski na Wielkanoc można przygotować, to mamy dla Ciebie kilka propozycji:

  • jaja na twardo owinięte szynką prosciutto,
  • sałatka ze świeżych (najlepiej sezonowych) warzyw,
  • roladki z wędzonego łososia faszerowane chrzanem i jogurtem naturalnym,
  • schab z suszonymi owocami w sosie jogurtowo-chrzanowym,
  • faszerowane pastą z żółtek i szczypiorkiem jajka na twardo.

Co na wielkanocny stół? | Podsumowanie

Święta Wielkanocne to czas, w którym rodzą się w nas marzenia o pysznych, niekoniecznie tradycyjnych potrawach. Nic tak nie cieszy jak uroczyście zastawiony stół, na którym zagoszczą jajka, mięsa, wypieki i wiele innych specjałów. Nie ma nic piękniejszego, niż rodzinne spotkania przy smakowitym jedzeniu i dzielenie się ze sobą szczerymi życzeniami. Warto pamiętać, że choć tradycyjne potrawy wielkanocne są ważnym elementem świąt, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wprowadzić coś nowoczesnego i oryginalnego do wielkanocnego menu. Ważne, aby w ten wyjątkowy czas, cieszyć się obecnością najbliższych - reszta to sprawa drugorzędna.

Polecane artykuły
Czym właściwie zajmuje się manager restauracji?
29 październik 2024
Przechowywanie przypraw w kuchni
Właściwe przechowywanie przypraw w kuchni
11 wrzesień 2024
Naczynia żeliwne
Naczynia żeliwne - jak o nie dbać w domowych warunkach?
17 sierpień 2024
Obowiązki kelnera
Obowiązki kelnera, czyli jak wygląda profesjonalna obsługa gości?
18 lipiec 2024